Regels voor telemarketing vanaf 1 juli 2026 verder aangescherpt

Regels voor telemarketing vanaf 1 juli 2026 verder aangescherpt
15-5-25, 10:00
De regels voor telemarketing worden per 1 juli 2026 verder aangescherpt
De regels voor telemarketing worden per 1 juli 2026 verder aangescherpt. Dit heeft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat – die sinds de kabinetsval waarnemend is op dit dossier – in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. De wijziging houdt in dat bedrijven consumenten alleen nog telefonisch mogen benaderen als zij daar vooraf expliciet toestemming voor hebben gegeven. De huidige uitzondering op basis van een bestaande of voormalige klantrelatie komt daarmee te vervallen.
Op dit moment is het op grond van de Telecommunicatiewet toegestaan om consumenten te bellen als zij klant zijn of recent klant zijn geweest bij een organisatie. Die uitzondering wordt met ingang van 1 juli 2026 geschrapt. Consumenten moeten dan vooraf ondubbelzinnig toestemming geven voor telemarketing, ook als zij eerder een klantrelatie met het bedrijf hadden.
Uitzonderingen blijven bestaan voor specifieke sectoren
Niet alle organisaties vallen onder deze strengere regels. Uitzonderingen blijven gelden voor:
Geregistreerde goede doelen
Goededoelenloterijen
Uitgevers van dagbladen, tijdschriften en weekbladen
Deze partijen mogen onder voorwaarden wél contact opnemen op basis van een klantrelatie, mits dit past binnen de bestaande privacywetgeving (zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG).
Consument moet beter worden beschermd
Volgens de minister is de aanscherping noodzakelijk vanwege het aanhoudend hoge aantal klachten over telefonische verkoop, met name over ongewenste en agressieve benaderingen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt jaarlijks duizenden meldingen van consumenten die zich onder druk gezet voelen bij het afsluiten van bijvoorbeeld energiecontracten of abonnementen.
“Het is onacceptabel dat consumenten nog altijd aan de deur of telefonisch onder druk worden gezet om bijvoorbeeld een nieuw energiecontract af te sluiten, terwijl het juist verstandig is om over dit soort keuzes goed na te denken,” aldus minister Adriaansens. “Ik vind het belangrijk om de oorzaak van deze klachten aan te pakken.”
Overgangstermijn voor bedrijven
Om bedrijven voldoende voorbereidingstijd te geven, treedt de nieuwe regelgeving pas op 1 juli 2026 in werking. In de tussentijd wordt verwacht dat organisaties hun werkwijze aanpassen en hun klantcontactbeleid herzien. De wijziging sluit aan bij het bredere streven van het kabinet om consumenten beter te beschermen tegen ongewenste commerciële druk en hun recht op privacy te versterken.